Jak správně nasadit respirátor?

Nejprve si pořádně umyjte ruce, případně použijte dezinfekci na ruce. Následně vyjměte respirátor z obalu, rozevřete (šetrně, ne příliš, ať se neroztrhne), chyťte za gumičky a nasaďte na bličej, překryjte nos, až k bradě, vytvarujte podél tváře, vyzkoušejte, jestli dobře sedí a těsní. Duležitá je padnoucí velikost, u žen většinou vel. M, muži L, dle specifik obličeje. NETAHEJTE ZA GUMIČKY PŘÍLIŠ, ať se neodtrhnou od respirátoru, případně nepřetrhnou. Následně respirátor přitlačte u nosu, vytvarujte plíšek v části u nosu podél nosu. Respirátor musí dobře těsnit po celém obvodu obličeje, jinak neplní funkci. Těsnost respirátoru můžete vyzkoušet silnějším výdechem, vydechnutý vzduch by němel nikde profukovat.

Respirátor bez nanomateriálu se doporučuje nosit max. 8 hodin, pak výrazně navlhne a ztrácí filtrační účinnost. Dezinfikovat jej lze pouze několikrát, pak ztrácí funkci, navíc uvnitr vrstev se množí bakterie a viry, které také mohou způsobit onemocnění. Respirátor při jeho sejmutí sundavejte opatrně, může být kontaminovaný, může sklouznout do očí, přes které se také může dostat virus do těla. Po jeho sundání jej vydezinfikujte/vyhoďte a důkladně umyjte/vydezinfikujte ruce. 

Více v dalších Radách a doporučeních zde. 

Zdroj: doporučení MZ ČR, analytický tým ProRetail s.r.o. 

Jako poděkování za Váš zájem o Rady a doporučení, jejichž respektováním pomůžete všem, poskytujeme slevový kupón v hodnotě 100 Kč pro nákup nad 1.000Kč:blog2021, který můžete zadat v průběhu objednávky.