Jak dezinfikovat respirátor?

Asi nejběžnějším postupem dnes je postřik všech míst ochranné pomůcky dezinfekcí k tomu určenou, s obsahem alkoholu min 60%, nechat několik minut působit, pak nechat oschnout, ale i při zachování dalších doporučení níže! Možná dezinfekce např.: 

https://www.spiromedic.cz/ochranne-pomucky/regenerace-rousek-a-respiratoru-pure-100--gold-100-ml/ 

https://www.spiromedic.cz/ochranne-pomucky/dreumex-kapesni-dezinfekce-nakrcniku-rousek-rukou-75-ml/ 

Dalším způsobem je metoda tzv. pasterace, kdy se respirátor dá na několik desítek minut do horkovzdušné trouby, na 60-80 stupňů Celsia. 

Oba postupy se nedoporučuje určitě dělat více jak 10x, spíše 2-3x, aby byla zachovaná filtrační účinnost. U nano materiálů způsob pasterace není možný, došlo by k poškození nanomembrány, k významné ztrátě filtrační schopnosti materiálu. 

Je také potřeba si uvědomit, kde se pohybujete s ochrannou pomůckou, nejste-li v rizikovém kontaktu např. na odběrovém místě, nebo např. na ambulanci infekčního oddělení. Pak je potřeba respirátor určitě vyhodit a použít jiný, také s ním opatrně manipulovat, může být kontaminován. Stejně je tomu např. po delším pobytu na veřejných místech, s velkou koncentrací osob, např. MHD, nádraží aj. Pak raději respirátor vyhoďte a použijte jiný. 

Podobné je to i u respirátorů na opakované použití, jde-li o použití na rizikových místech s vysokým výskytem infekce. 

Navazující doporučení na článek níže Jak sterilizovat svépomocí, něco dozvědět se můžete i tam. 

Jako poděkování za Váš zájem o Rady a doporučení, jejichž respektováním pomůžete všem, poskytujeme slevový kupón v hodnotě 100 Kč pro nákup nad 1.000Kč:blog2021, který můžete zadat v průběhu objednávky.

Zdroj: analytický tým ProRetail s.r.o.; doporučení FJFI ČVUT, čerpáno z časté praxe uživatelů.